top of page
Image by Gio's Studio

ENDANGERED

GREVY'S ZEBRA

EQUUS GREVYII

Grevy's Zebra, are the largest of the zebras, distinguished by its narrow stripes and large, round ears. Grevy's Zebras are native to the arid grasslands and savannahs of East Africa, where they primarily feed on grasses, forbes and browse. They differ from the other zebra species in that they do not live in a harem and they maintain few long-lasting social bonds, usually between mothers and foals.

The bachelor herd who call Fife Zoo home are part of the European Ex Situ Programme (EEP).

grevys-zebra-7248959_1280.jpg

HABITAT

Grevy's Zebras are native to arid and semi-arid shrublands and grasslands in Kenya and Ethiopia, but with access to a continuous water source.

grevys-zebra-7248999_1280.jpg

DIET

Grevy's zebras spend 60-80% of their time grazing and browsing. Grevy’s zebras are extremely mobile grazers, and they can digest many types, and parts, of plants that other animals cannot. 

Grevy's zebras eat a variety of grasses, as well as shrubs, herbs, twigs, leaves, fruit, roots & bark.

 

They can also survive up to 5 days without water.

Zebra Pair Grazing

BEHAVIOUR

Grevy's zebras are nomadic.

Unlike the other species of zebra, Grevy’s zebras do not stay in family groups or herds. Males establish solitary territories and females visit them to mate. The female will only stay until her foal is strong enough to travel with her before continuing their nomadic lifestyle.

A-group-of-zebras-standing-in-a-grassy-field-at-sunset.png

THREATS

Grevy's zebras are Endangered on the International Union for Conservation of Nature (IUCN) Red List of Threatened Species.

 

Grevy’s face threats habitat loss, overgrazing by domestic agriculture, drought and disease outbreaks.

It is estimated that as few as 2,000 Grevy's zebras remain in the wild.

ABOUT US 

Fife Zoo is a family-run zoo in the heart of Scotland. From a few hours spent meeting our various species to going behind the scenes during one of our animal encounters, it's the perfect outing for all ages.
Our mission is to connect people with endangered species and threatened habitats, both on their doorsteps and around the world.

Subscribe to Our Newsletter

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
  • YouTube
  • TikTok

CONTACT >

T: 01337 258214

E: info@fifezoo.co.uk

Fife Zoo, Birnie FIeld, Kinloch, Ladybank, Fife, KY15 7UT

​© 2024 Fife Zoo LTD (SC504557).

All rights reserved

EAZA Logo at Fife Zoo
EEP Logo conservation breeding programme
bottom of page